Háttér 1 Háttér 2
Ajánlatkérés

Hírek

Tűzifa és sok minden, ami vele kapcsolatos!

Bejegyezve: 2017-04-26

Manapság egyre többen választják a fával való tüzelési módot. Ennek főbb okai részben az előrelátó gondolkodás, mely talán leginkább az anyagi megfontoltságot illeti, illetve a fával való fűtési lehetőség.

Ha ezen szempontok adottak, könnyedén hozzájuthatunk tűzifánkhoz.

A lakosság többsége a nyár végi, őszi hónapok érkeztével keresi fel a tüzépeket, illetve a fakereskedőket. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a kereskedők nem tudnak megfelelően száraz fával szolgálni a vevők számára. A várakozási időről nem is beszélve. A késő tavaszi és nyári hónapokban számottevően kisebb a kereslet a tűzifára, ebben az esetben a kiszállítási idő is lerövidül. Míg a téli hónapokban akár napokról, nem ritka esetben sajnos hetes időintervallumról is beszélünk. A gyorsaság pedig mind két esetben fontos tényező lehet.

A nyáron vásárolt tűzifa kiszáradásában teljes mértékben bízhatunk. A nyirkosabb hónapokban az eltelt idő, még inkább ellendrukkerünkké válik. A frissen vágott fa 50-65%-os nedvességtartalommal bír. A legmostohább környezetben kitett és kint tárolt fa kiszáradása, hozzávetőlegesen egy - másfél évet vesz igénybe.

A kereskedőknél megvételre kerülő tűzifát választhatjuk rönk, fakalodás, hálós kalodás, illetve ömlesztett formában is. Az ömlesztett tűzifa esetében, az erdészetek által  minden egyes rönk alján feljegyzésre kerül, annak súlya.  Így könnyedén ellenőrizheti  akár a vásárló is, az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében az.

A tűzifa megvásárlása előtt, érdemes konkrét árat kérni a kereskedésekben, sok esetben csak tájékoztató jelleggel feltüntetett árlistát láthatunk. Ha a vásárlás alkalmávan többször előtérbe kerül a súlyra vásárolt tűzifa javaslata, bátran merjünk érdeklődni az eladótól, mikori kivágású fáról beszélünk.

A pozitív érzetű vásárlás fél siker, a száraz tűzifa esete, pedig teljes!

 

Vissza a hírekhez