Háttér 1 Háttér 2
Ajánlatkérés

Hírek

Ősszel, jó időben?

Bejegyezve: 2017-10-27

Az ősz beköszöntével sokan úgy vélekednek, amíg odakint megfelelően kellemes a hőmérséklet, felesleges utána járni a téli tűzifának.

A mérsékelten meleg, őszi napokat hirtelen válthatják fel a hűvösebb , esős időszakok. Gyorsan szeretnénk , minőségi- jó tűzifához jutni.

Sajnos az esetek 90%-ban ilyenkor már késő. Sokan teszik fel a kérdést október derekán is: "miért nincs kályhakész, száraz tűzifa?"

Az erdészetekben a fakitermelést általában ősszel kezdik, tehát a frissen kivágott  és feldolgozott fával szinte képtelenség fűteni. Bár az év középső szakaszában is végeznek gyérítéseket, mégis ebből az időszakból származó fa mennyisége csekély.  Nem beszélve a nedvesség tartalmáról. A frissen kivágott fa súlyának felét, ilyenkor a benne lévő víz teszi ki. Vétek lenne súlyra vásárolni.

Friss vágású fa, a feldolgozást követően úgy nevezett "lábon szárad" a legjobban. Megfelelő, szabadtéri tárolóban leginkább.

A tavaszi időszakban vásárolt tűzifának még van esélye száradni, de az ősszel beszerzett tüzelőnek nem sok. A fa kályhakész száradása, körülbelül egy év.

Aki bármilyen okból kifolyólag mégis októberben jut hozzá tűzifájához,  hasított- kalodás feldolgozásban a legcélszerűbb megvásárolnia a fát.

A kaloda megbontása után, száraz meleg helyen lényegesen meggyorsítható a száradási folyamat.  Ez némi vigaszt nyújthat a tűzifa nedvességtartalma ellen.

 

 

Tehát, bármennyire is szeretné talán az összes kereskedő, nem minden esetben tudnak száraz tűzifával szolgálni Vásárlóik részére!

 

 

Vissza a hírekhez