Háttér 1 Háttér 2
Ajánlatkérés

Hírek

A tűzifa és egyéb lombos fák!

Bejegyezve: 2018-03-21

Melyek az egyéb lombos fák? Funkcionálhatnak-e jól a már említett "egyéb" csoportba tartozó fák tűzifaként? Ha egy fa száraz, miért ne? Ez azért nem ilyen egyszerű.

Tökéletes tűzifának valóban a kemény lombos fák a megfelelőek. Hosszan tartó, meleget adó. Egyen értékű lehet az ár- érték arány.

A lágy lombos fák, illetve az egyéb fa fajták gyorsan elégnek, nem kifizetődő.

Az egyéb fajokhoz tartoznak a diók, cseresznye, meggyek, szelídgesztenye, vadalmafa, vadkörte. Amíg a diófa gyümölcse nagy tápértékű, tűzfának nem ajánlott fajta. A meggyfát szintén inkább a gyümölcse miatt ültetik, gyors növekedésű fa , emellett fényigényes is.

A hidegre nem érzékeny, azonban meleget sem ad egy könnyen, tűzifának szintén elkerülendő.

A gesztenye félék csoportjába tartozik a vadgesztenye, szelídgesztenye. Enyhe éghajlatot kívánó fajta. Kérge és fája nagyban hasonló a nemes tölgyekéhez, így felhasználhatósága is. Kedvelt a bútoriparban, időtállósága miatt nagy előszeretettel használják alapanyagként. Tűzifának is jó. 

A vadalma és vadkörte esetében mind a két fajta fényigényes. A vadalma fája kemény, azonban könnyen reped, nehezen megmunkálható. Vadgazdálkodási szempontból van egyedül jelentősége.  A vadkörténél szintén kemény fáról beszélhetünk.

Ennek a fajtának finom szövetű fája van, értékes bútorfa lehet,  faszobrászok és esztergályosok által nagyon kedvelt fajta.

Nem mindegy, hogy mi a cél. Ami tökéletes tábortűznek, nem feltétlen kiváló tűzifának.

Vissza a hírekhez