Háttér 1 Háttér 2
Ajánlatkérés

Hírek

Májusi eső és a tűzifa!

Bejegyezve: 2018-04-24

A tavasz és a tűzifa!

Nem ritka eset, hogy még a nyár beköszönte előtt megvásároljuk a télire szánt tűzifát.

A tavaszi és nyári hónapokban sokkal rövidebb a várakozási idő a tűzifa megvétele és annak szállítási ideje között. A telet megelőző hónapokban van időnk felkészíteni a megvásárolt tűzifát a száradásra.

Ha friss vágású fát vásárolunk, melynek nedvességtartalma ebben az esetben 55- 60%- os, még így is kiváló tűzifa válik belőle a téli hónapokra.

A fa száradása természetesen függ a kinti időjárástól, hiszen fülledt, esős időben nehezebb és hosszabbra tehető a száradás is. Ennek ellenére a  megfelelő helyen tárolt tűzifa szépen lassan, de minden esetben szárad. A szabadban hagyott tűzifát fontos, hogy levegős helyen helyezzük el, ellenkező esetben befülled és gombásodáshoz vezethet.

Ha száraz tűzifát  vásároltunk, de felhasználásáig elkerülhetetlen, hogy esővel találkozzon, a megázást követően elég egy-két szeles nap és ismét  kifogástalan, kályhakész állapotúvá válik.

A tűzifa benti tárolásánál ugyan ilyen fontos, hogy levegős helyre kerüljenek a feldolgozott tűzifa hasábok. Zárt térben a nyirkosodás hamarabb mehet végbe.

A legegyszerübb tárolni a hálós, illetve kalodás tűzifát. Ilyenkor a feldolgozott tűzifa egyben marad, nem hullik. A rönkben megvásárolt fa tárolás szempontjából szintén kedvező, azonban feldolgozása még időigényes lehet. Ha ömlesztve vesszük meg tüzelőnket, a lebillentés után, szinte mértani pontossággal tehetjük be a kiszemelt helyére. Felhasználása is könnyebbé válik.

Az egyik legfontosabb talán mégis az, hogy milyen helyre szánjuk a tűzifát a száradásáig!

Vissza a hírekhez