Háttér 1 Háttér 2
Ajánlatkérés

Hírek

Száraz -e, ami annak látszik?

Bejegyezve: 2018-10-01

A tűzifa kiválasztásánál az első kérdések között szerepel, hogy mennyire száraz a megvásárolandó tűzifa?

A kérdés örök, égetőnek azonban leginkább az őszi időszakban számít.

De milyen is jó tűzifa?

A valóban száraz és keményfának megfelelő tüzelőanyag. Kiváló alapanyagként szolgál a bükk, köris, gyertyán és a tölgy.  A leggyakrabban előforduló hosszméret a 33 cm-es hossz. A megfelelő fa kiválasztása a fűtés szempontjából is fontos tényező. A nem megfelelő tűzifa használata, akár tönkre is teheti a tűzteret.

Visszatérő kérdés a fenyő, mint tűzifa. A fenyő nagyon jól ég, hamar nagy meleget adó fajta, azonban tűzifának mégsem megfelelő. A hirtelen nagy hőterhelés nem tesz jót a tüzelőberendezéseknek sem. A gyanta kicsapódásáról, már nem is beszélve, amely a legnagyobb valószínűséggel a kéményben rakodik le, károsítva azt.

A kemény lombos fák számítanak tehát a legjobb tűzifának. A szárazságát az esetek nagy többségében még az avatatlan szemek is felismerik. A hasított tételben megvásárolt fa nedvességtartalma érezhető. Ez a leginkább javsolt forma, amely ellenőrízhető is.  A kalodás formában vásároljuk meg tűzifánkat is áttekinhető.

A frissen vágott fa nedvességtartalma körülbelül 50%-os.

Az ilyen formában vásárolt fa fűtésre még nem lenne alkalmas. Ha a fa nedvessége a 20%-os arányt eléri, már beszélhetünk jó tűzifáról.

A tűzífát a megvásárlást követően is jól szellőző , védett helyen érdemes tárolnunk. A kereskedésekben minden alakalommal bátran kérdezzünk rá, annak szárazságára.

 

Vissza a hírekhez