A tavasz és a tűzifa! Nem ritka eset, hogy még a nyár beköszönte előtt megvásároljuk a télire szánt tűzifát.
A tavaszi és nyári hónapokban sokkal rövidebb a várakozási idő a tűzifa megvétele és annak szállítási ideje között. A telet megelőző hónapokban van időnk felkészíteni a megvásárolt tűzifát a száradásra.
Ha friss vágású fát vásárolunk, melynek nedvességtartalma ebben az esetben 55- 60%- os, még így is kiváló tűzifa válik belőle a téli hónapokra.
A fa száradása természetesen függ a kinti időjárástól, hiszen fülledt, esős időben nehezebb és hosszabbra tehető a száradás is. Ennek ellenére a megfelelő helyen tárolt tűzifa szépen lassan, de minden esetben szárad. A szabadban hagyott tűzifát fontos, hogy levegős helyen helyezzük el, ellenkező esetben befülled és gombásodáshoz vezethet.
Ha száraz tűzifát vásároltunk, de felhasználásáig elkerülhetetlen, hogy esővel találkozzon, a megázást követően elég egy-két szeles nap és ismét kifogástalan, kályhakész állapotúvá válik.
A tűzifa benti tárolásánál ugyan ilyen fontos, hogy levegős helyre kerüljenek a feldolgozott tűzifa hasábok. Zárt térben a nyirkosodás hamarabb mehet végbe.
A legegyszerübb tárolni a hálós, illetve kalodás tűzifát. Ilyenkor a feldolgozott tűzifa egyben marad, nem hullik. A rönkben megvásárolt fa tárolás szempontjából szintén kedvező, azonban feldolgozása még időigényes lehet. Ha ömlesztve vesszük meg tüzelőnket, a lebillentés után, szinte mértani pontossággal tehetjük be a kiszemelt helyére. Felhasználása is könnyebbé válik.