Mázsa,de hány mázsa?
Tüzifa vásárlásakor általában a friss vágású fát keressük.
Sokszor szeretnénk frisset! Hónapokkal a fűtési szezon előtt, ez valóban tökéletes döntés!
Az elinduláshoz az értékeket e-szerint igyekeztünk összeállítani: a kivágott fa nedvességtartalma a friss vágást követően körülbelül 35%, 5-6 hónappal később körülbelül 23%-, konyhakész állapotára pedig 8-12%.
Az alábbi táblázatban a tölgy, bükk és akácfák nedvességtartalmát hasonlítottuk össze:
Friss vágáskor: | BÜKK | TÖLGY | AKÁC |
Normál köbméter: | 4,3 – 6,7 mázsa | 4,2 – 7,8 mázsa | 5,6 – 7,5 mázsa |
Erdészeti köbméter: | 7,5 – 12 mázsa | 7 – 13 mázsa | 10 – 12,5 mázsa |
5-6 hónap elteltével: | BÜKK | TÖLGY | AKÁC |
Normál köbméter: | 3,5 – 6,3 mázsa | 3,5 – 6 mázsa | 4 – 6 mázsa |
Erdészeti köbméter: | 6,5 – 10,5 mázsa | 5,6 – 11 mázsa | 7 -10,5 mázsa |
Konyhakész állapotában: | BÜKK | TÖLGY | AKÁC |
Normál köbméter: | 3,5 – 5,7 mázsa | 2,5 – 5,8 mázsa | 3,5 – 5,6 mázsa |
Erdészeti köbméter: | 5,6 – 10 mázsa | 4,6 – 10 mázsa | 5,8 – 10 mázsa |